Прочитав «Про все можна домовитись»/«Everything Is Negotiable»

Новий день, нова книга, саме час скуштувати солодкого хлібу рецензії на черговий селф-хелп бестселер!

Цього разу я завітав у літературний простір на Великій Васильківській, і ноги самі понесли мене у відділ психології та селфхелпу. Ця книга привернула мою увагу, бо колись її рекомендував прочитати найцинічніший програміст України — містер Кожаєв. Я трошки погортав, і хоч спочатку здалося дивним що авторка пише про своїх дітей та студентів, я не надто вчитувався і просто відніс книгу на касу.

Через десять сторінок зрозумів що тут щось не те. Так і виявилося, я переплутав книгу з іншою. Вова Кожаєв рекомендував «Everything is Negotiable: How to Get the Best Deal Every Time» від автора Ґевіна Кенеді, видану у 1983 році, а я натрапив на «Everything Is Negotiable: The 5 Tactics to Get What You Want in Life, Love, and Work» від авторки Мег Маєрс Морґан, видану у 2018 році.

Менше з тим, книгу я все-таки прочитав, не пропадати ж добру!

Отож, до книги! Авторка — мама двох малих дівчаток, дружина прекрасного чоловіка, викладачка курсу післядипломної освіти у сфері управління неприбутковими організаціями та кар'єрний консультант.

На жаль, назва книги не відповідає вмісту. Саме конкретно переговорам відведено рівно дві сторінки, буквально першу та останню. На першій сторінці Мег хизується своєю малою дочкою яка з упертістю та майстерністю соціопата виторговує у неї солодощі застосовуючи спосіб «декілька кроків» — якщо хочеш морозива, то спочатку добийся, щоб його дістали з морозильника. На останній сторінці Мег розповідає як вони з чоловіком вирішили купити будинок, але продавці ставили все більше умов, не йшли на поступки та не робили зустрічних пропозицій, й робить висновок що такі переговори це не переговори.

Решта книги — це мікс з саморефлексії авторки, детальних описів різних ситуацій які траплялися з її дітьми, чоловіком, батьками, дідусями та студентами. Чесно кажучи я не матір що йде в аспірантуру та одночасно планує ще одну вагітність, тому ці всі історії мені не резонували, а солодкі описи її прекрасних дітей (а у кого вони не прекрасні?), дбайливого, чутливого, розумного та сильного чоловіка, кмітливих батьків та кабанчика-дідуся, швидко стали викликати відразу.

Через всю книгу авторка ділиться своїм досвідом материнства, виховання дітей, та суміщенню цього з роботою. Жінкам що думають що якщо зібралась народжувати, то все, працювати не вийде радить народжувати й продовжувати працювати, бо в неї це непогано виходить. Ділиться порадами.

Також значна частина присвячена питанням кар'єрного зростання жінок. Всі ці історії відбувалися з жінками які приходили до неї як до викладача порадитися чи варто витрачати час на навчання в аспірантурі, чи варто продовжувати, та консультувалися вже після завершення. Загострюється увага на поведінкових патернах саме жінок, наприклад схильність себе недооцінювати та недостатня напористість, які заважають їм отримувати кращі посади.

Книга складається з п'яти розділів, в кінці кожного нас чекає коротке резюме. Поради стандартні — брати до уваги в першу чергу свої потреби та бажання, а не чужі, не віддаватися жодній справі до самого кінця, приборкати власний перфекціонізм, вибирати все й одразу, а не щось одне. Робіть добре, а погано не робіть і все у вас буде класно.

Ймовірно ця книжка буде корисна якщо ви жінка яка хоче дітей, але не хоче кидати кар'єру.

Якщо ви чоловік, то вам цю книгу прочитати хіба що як погляд з іншого боку на батьківство, але я переконаний що спеціалізована література буде значно кращою. Якщо ви жінка, то... Я не жінка тому не можу сказати чи є кращі книжки, чи ця теж ок. Сподіваюсь коментаторки підкажуть.

На тому все. Наступним напевне буде графоман Талеб, бо я так і не дочитав «Антикрихкість», та й взагалі пора трохи зав'язати із селф-хелпом і навернути бізнес літератури.

Сподобалось? Долучайтеся до мого телеграм каналу: https://t.me/full_of_hatred